Sunday, January 17, 2010

MURTABAK MINI DAGING











BAHAN - BAHAN :

Kulit Popia Bersaiz 190mm x 190mm
1 Biji Bawang Merah (ditumbuk)
1 Biji Bawang Putih (ditumbuk)
1/2 Inci Halia (ditumbuk)
1 Biji Bawang Besar (dipotong dadu)
2 Biji Kentang Bersaiz Sederhana (dipotong dadu & direbut 1/2 masak)
1 Sudu Rempah Kari Daging/Ayam (campurkan sedikit air)
Sedikit Daging (dicincang, kalau nak senang beli sahaja daging cincang)
Secubit Perencah Sup
Sedikit Daun Sup & Daun Bawang
Sedikit Lada Sulah
Garam Secukup Rasa
1 Biji Telur

CARA - CARA :

1. Tumis bahan - bahan yang ditumbuk tadi sehingga 1/2 garing.
2. Masukkan rempah kari dan tumis sehingga garing.
3. Selepas itu masukkan pula daging, masak sehingga daging tadi benar - benar masak.
4. Kemudian masukkan bawang besar, gaul sehingga bawang menjadi sedikit layu.
5. Bila semuanya telah sebati barulah masukkan kentang, daun bawang & daun sup. Biar sehingga kentang menjadi lembut.
6. Akhir sekali barulah masukkan garam & lada sulah.

** Apabila semua bahan tadi telah masak. Masukkan kedalam mangkuk dan pecahkan telur.
Selepas itu, letakkan inti murtabak tersebut di tengah - tengah kulit popia dan lipat ikut
selera masing - masing. Semasa hendak menggoreng, sebaik - baiknye guna kuali lepir,
minyak juga tidak perlu dibubuh dengan banyak.

SELAMAT MENCUBA =)

Ada ape - ape pertanyaan?

No comments:

Post a Comment