Monday, January 18, 2010

AYAM MASAK LEMAK CILI PADI











BAHAN - BAHAN :

1/2 Ekor Ayam
7 Biji Cili Padi
2 Biji Bawang Merah (dikisar)
1 Biji Bawang Putih (dikisar)
1/2 Inci Kunyit Hidup (dikisar)
2 Batang Serai (dititik)
1 Keping Asam Keping
1 Biji Tomato Saiz Besar (potong 4)
1 Peket Kecil Santan
Garam Secukup Rasa.

CARA - CARA :

1. Tumis bahan - bahan yang telah dikisar tadi sehingga garing.
2. Masukkan ayam dan gaul sehingga separuh masuk.
3. Kemudian masukkan pula serai dan asam keping. Gaul seketika dan masukkan air 1 mangkuk kecil. Biar sehingga mendidih dan ayam betul - betul masak.
4. Selepas itu bolehlah dimasukkan pula santan. Pelankan api dan gaul sehingga mendidih tanpa henti.
5. Akhir sekali masukkan garam dan tomato. Jangan dibiarkan terlalu lama, nanti tomato akan lembik.
6. Siap untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA =)

Ada ape - ape pertanyaan?

No comments:

Post a Comment