Friday, January 15, 2010

MACARONI GORENG











BAHAN - BAHAN :

1/4 Bungkus Macaroni Direbus Selama 15 - 20 Minit
Sedikit Udang Kering (ditumbuk)
1/4 Sudu Teh Lada Hitam (ditumbuk)
2 Biji Bawang Merah (dikisar)
1 Biji Bawang Putih (dikisar)
10 Tangkai Cili Kering (dikisar)
2 Ketul Ayam (dipotng kecil - kecil)
Sedikit Udang Hidup, Sotong dan Fishball (ikut selera masing - masing)
1 Ikat Sayur Sawi
Toge 30 sen
1 Biji Telur
2 Sudu Kicap Manis
1/2 Sudu Sos Tiram
1/2 Sudu Teh Perencah/Kiub Ayam
Garam Secukup Rasa

CARA - CARA :

1. Tumis bahan - bahan yang dikisar sehingga garing, kemudian masukkan udang kering dan lada hitam. Gaul sehingga naik bau.
2. Selepas itu masukkan pula ayam, udang hidup, sotong dan fishball. Sekiranya terlalu kering tambahkan sedikit air. Biarkan bahan - bahan tersebut masak sehingga sebati.
3. Apabila kesemua bahan di atas telah masak, pelankan sedikit api. Selapas itu bolehlah masukkan pula sos tiram, perencah/kiub ayam dan garam secukup rasa kedalam kuali.
4. Masukkan pula macaroni yang telah di rebus tadi, gaul sehingga sebati. Kemudian tolakkan macaroni ke tepi kuali dan biarkan kosong di tengah.
5. Pecahkan telur di tengah - tengah kuali dan pecahkan kuning tersebut. Biar telur masak separuh. Selepas itu gaulkan kesemua macaroni tersebut di dalam kuali
6. Akhir sekali masukkan pula sayur sawi, toge dan kicap manis. Gaul sehingga betul -betul sebati dan biarkan sehingga sayur masak.
7. Siap untuk dihidang

SELAMAT MENCUBA =)

Ada ape - ape pertanyaan?

No comments:

Post a Comment