Friday, January 22, 2010

DAGING DENDENG











BAHAN - BAHAN :

1/2kg Daging
12 Tangkai Cili Kering (direbus)
8 Biji Bawng Merah (dihiris)
1 Inci Halia
Bunga Cengkih, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga.
Air Asam Jawa 1 Mangkuk Kecil
Kicap Ikut Suka Masing - masing
2 Sudu Gula
Garam Secukup Rasa.

CARA - CARA :

1. Rebus daging yang telah dipotong sehingga empuk bersama - sama dengan halia (air yang lebih jangan dibuang, kerana akan dijadikan stok)
2. Selepas itu biarkan daging menjadi sejuk dan tumbuk daging tersebut seperti menumbuk sambal belacan, dan perap daging dengan kicap untuk seketika.
3. Tumis bawang merah sehingga 1/2 masak dan angkat.
4. Goreng daging yang telah di perap tadi.
5. Kisar bawang merah yang di tumis 1/2 masak tadi bersama - sama dengan cili kering.
6. Tumis bahan - bahan yang di kisar tadi sehingga garing. Kemudiaan masukkan pula bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis & buah pelaga.
7. Selepas itu barulah masukkan daging yang telah digoreng tadi bersama - sama dengan air rebusan sebanyak 1 mangkuk dan biarkan sehingga mendidih.
8. Masukkan pula kicap, gula, air asam jawa dan garam.
9. Kacau sehingga sebati dan biarkan sampai sedikit kering.

SELAMAT MENCUBA =)

Ada ape - ape pertanyaan?

No comments:

Post a Comment