Tuesday, January 26, 2010

MEE KARI











BAHAN - BAHAN KUAH MEE:

1/4 Ekor Ayam (potong kecil - kecil)
3 Biji Bawang Merah (dikisar)
2 Biji Bawang Putih (dikisar)
1 Inci Halia (dikisar)
1/2 Inci Lengkuas (dikisar)
2 Batang Serai (dikisar)
3 batang Serai (dititik)
Segenggam Ikan Bilis (dikisar)
3 Sudu Besar Rempah Kari Ayam
1 Sudu Teh Perencah / Kiub Ayam
Garam Secukup Rasa
1 Paket Kecil Santan

BAHAN - BAHAN MEMBUAT SAMBAL :

2 Biji Bawang Merah (ditumbuk)
3 Sudu Besar Cili Kisar/Boh
Sedikit Udang Kering (ditumbuk)
1 Sudu Besar Gula
Garam Secukup Rasa

BAHAN - BAHAN UNTUK MAKAN :

1 Paket Mee (dicelur)
1 Paket Fishkek (hiris halus & goreng terlebih dahulu)
1 Ikat Sawi (dicelur)
Toge 20sen (dicelur)
2 Biji Cili Merah
Daun Bawang & Daun Sup (dihiris)
Sedikit Bawang Goreng

CARA - CARA (KUAH) :

1. Tumis bahan - bahan yang dikisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan pula rempah kari & serai yang dititik tadi. Sekiranya terlalu kering tambahkan sedikit air. Biar rempah kari tersebut betul - betul garing.
2. Masukkan ayam, gaul seketika. Selepas itu masukkan pula ikan bilis yang telah dikisar tadi, biar sehingga ayam benar - benar masak dan mendidih.
3. Kemudian masukkan pula perencah ayam, garam dan santan. Biar sehingga kesemua bahan sebati. Sekiranya terlalu pekat, bolehlah ditambahkan dengan sedikit air.

CARA - CARA (SAMBAL) :

Tumis kesemua bahan sehingga garing.

SELAMAT MENCUBA =)

Ada ape - ape pertanyaan?

No comments:

Post a Comment